2021: een terugblik

Jouw inbreng telt!
Aandachtspunten
en acties uit
het MTO 2022
Projectgroep Medewerkers-
tevredenheidsonderzoek
Leger des Heils W&G Noordwest

Jouw inbreng telt!
Wat hebben we gedaan met jouw inbreng bij het MTO?
Projectgroep MTO
Bij het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) in het voorjaar van 2022 hebben jullie vragen beantwoord over jullie werkbeleving binnen het Leger des Heils W&G Noordwest. Dit gaf een goed inzicht in welke zaken bijdragen aan een positieve werkbeleving en welke verbeterpunten er zijn. Om ook daadwerkelijk wat te doen met deze inzichten heeft onze directie een projectgroep MTO opgericht. In dit verslag lees je wat de projectgroep MTO de afgelopen tijd met de resultaten van het MTO heeft gedaan.

Aan de slag met 3 aandachtspunten uit het MTO
De projectgroep MTO is aan de slag gegaan met de drie belangrijkste aandachtspunten die uit het MTO naar voren kwamen: werkdruk, zichtbaarheid van de directie en veiligheid. De eerste stap was om per aandachtspunt te bekijken welke acties er al lopen/liepen. Stap twee was het onderzoeken hoe deze acties, die al een bijdrage aan de aandachtspunten leveren, nog beter onder de aandacht kunnen worden gebracht. Er bleken namelijk al best veel regelingen en mogelijkheden te zijn, maar deze konden nog wel wat aandacht gebruiken! Stap drie: het initiëren van acties, als er nog geen acties liepen.

De projectgroep MTO heeft haar projectwerkzaamheden afgerond. Maar dat betekent niet dat de aandachtspunten nu uit beeld zijn; we hebben de directie geadviseerd over hoe deze acties geborgd kunnen worden binnen onze organisatie. Ook staan er op basis van ons advies nog wat acties op de planning. Daarover horen jullie later meer.
In dit verslag nemen we je graag mee in de aandachtspunten (werkdruk, zichtbaarheid van de directie en veiligheid) en onze acties. We zijn een lerende organisatie. We hopen dan ook dat jullie ook bij het volgende MTO in het voorjaar 2024 weer je mening geven. Samen komen we verder. Samen zijn we Noordwest.
Heb je naar aanleiding van dit verslag nog vragen?
Blijf er dan niet mee rondlopen maar ga in gesprek met je manager.

Werkdruk
Werkdruk
Bij de antwoorden binnen het MTO zijn er verschillende zaken genoemd die jullie zouden willen zien om meer vitaliteit of plezier in het werk te hebben of om de ervaren werkdruk te verlagen. Voor het aandachtspunt Werkdruk heeft de projectgroep MTO enkele acties uitgewerkt die hier een bijdrage aan leveren.

Escalatieladder
Het ervaren van een hoge werkdruk wordt onder meer veroorzaakt doordat bij vragen aan bijvoorbeeld ICT, de facilitaire dienst of HR de reactie soms uitblijft. En dat terwijl je weer snel verder wilt of in ieder geval wilt weten waar je aan toe bent. Daarom hebben we een ‘escalatieladder’ gemaakt. De escalatieladder kan je gebruiken als je het idee hebt dat je onvoldoende bent geholpen.

De aanvullende arbeidsvoorwaarden op een rij
Uit het MTO bleek dat er behoefte is aan regelingen om meer (financiële) voordelen via het werk te kunnen krijgen. Bijvoorbeeld een lidmaatschap voor de sportschool, of een tegemoetkoming in de kosten voor het reizen. Er bleek dat er al best veel mogelijk en geregeld is op dit gebied, maar dat het lastig is om informatie hierover (terug) te vinden. De MTO projectgroep heeft daarom de belangrijkste regelingen op een rijtje gezet.
Meer weten?
De aanvullende arbeidsvoorwaarden op een rij

Vernieuwde nota secundaire arbeidsvoorwaarden
In de nota secundaire arbeidsvoorwaarden staan richtlijnen voor de leidinggevenden rondom jubilea, verjaardagen, teamuitjes etc… Deze nota wordt op korte termijn bijgesteld en zal voor de leidinggevenden een leidraad zijn. We hebben een begeleidend schrijven voor de leidinggevenden opgesteld bij de nieuwe nota waarin de leidinggevende wordt uitgedaagd om de aandacht te richten op het bieden van persoonlijke aandacht, verbinding op het werk en de ruimte die een leidinggevende mag pakken bij de uitvoering van deze nota.
Op de planning onder meer:
Onderzoek naar verminderen administratieve lasten en regeldruk zodat je meer tijd hebt om gewoon je werk te doen (start project; juni 2023)

Zichtbaarheid
van de directie
Zichtbaarheid van de directie
Uit het MTO bleek dat jullie graag worden meegenomen in wat er speelt binnen de organisatie; welke beslissingen er worden genomen en de koers die de organisatie daarin kiest. Dialoog hierover is belangrijk. Voor aandachtspunt Zichtbaarheid van de directie zijn meerdere acties uitgewerkt die hieraan een bijdrage leveren.

Werkbezoeken directie aan afdelingen
Het belang van werkbezoeken hebben we opnieuw onder de aandacht gebracht bij de directie. Met als doel: een betere verbinding tussen directie en medewerkers. Er is een planning opgesteld van de werkbezoeken en we hebben advies gegeven over de invulling van het werkbezoek, waarbij ruimte voor dialoog voorop staat.

Organogram en overlegstructuren in beeld
Het organogram is overzichtelijker opgesteld. Zo zie je in één oogopslag hoe de organisatie in elkaar zit. Het organogram helpt je om makkelijker je weg te vinden in de organisatie. Binnenkort wordt er een nieuwe versie met jullie gedeeld.

Noordwest aan Tafel
Met Noordwest aan Tafel willen we de dialoog, op een laagdrempelige manier, versterken. Eens per twee maanden vertelt onze regiodirecteur Marc Verberg ons samen met enkele afdelingsmanagers of collega’s over actuele ontwikkelingen binnen onze regio. Noordwest aan Tafel wordt uitgezonden via YouTube en kan worden teruggekeken op een moment dat het jou goed uitkomt. Vragen stellen over de inhoud de uitzending staat vrij!
Meer weten?
> Link naar YouTube kanaal

Functie- en themagerichte congressen en zeepkistbijeenkomsten
Om jullie mee te nemen in visieontwikkelingen en nieuw beleid én om de onderlinge verbinding te versterken heeft de projectgroep MTO geadviseerd om functie- en thema gerichte congressen en zeepkistbijeenkomsten te organiseren. Hierover gaan jullie in de toekomst meer horen.
Op de planning onder meer:
Organiseren van functie- en themagerichte congressen en zeepkistbijeenkomsten.

Veiligheid
Veiligheid
Uit het MTO bleek dat sommige medewerkers zich niet altijd veilig voelen op het werk. We hebben als projectgroep aandacht gegeven aan een aantal thema’s die hierin een rol spelen: respect hebben voor elkaar, aandacht voor vertrouwenspersoon en discriminatie.

Respect hebben voor elkaar
Uit het MTO bleek dat sommigen van jullie weleens te maken hebben met onder andere een negatieve houding of discriminatie door collega’s. Daarom heeft iedereen met Valentijnsdag een kaart met de tekst ‘je bent kostbaar, waardevol en geliefd’ en een link naar het boekje ‘Met liefde werken’ ontvangen. Je ontvangt binnenkort ook een tastbare, papieren versie van het boekje. De projectgroep MTO verwacht dat het boekje helpt om met elkaar over omgang met collega’s praten.

Vertrouwenspersonen
Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn de vertrouwenspersonen meer onder de aandacht gebracht tijdens de laatste maanden. Bij de vertrouwenspersonen kan je terecht als je binnen het Leger des Heils te maken hebt gehad met seksueel misbruik of intimidatie, agressie, geweld, pesten of discriminatie. De contactgegevens van de vertrouwenspersonen zijn meerdere keren gedeeld, Win is aangepast zodat de link naar informatie makkelijker terug te vinden is en de vertrouwenspersonen zijn ook te vinden in de Samen Noordwest app.
Meer weten?
> Link naar vertrouwenspersonen (inlog vereist)

Specifieke aandacht voor discriminatie
De projectgroep MTO heeft aan het MT geadviseerd om specifieke aandacht te gegeven aan de preventie van discriminerend gedrag door deelnemers. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken, kunnen de nieuwe richtlijnen rondom de huisregels (komt uit in juni 2023) gebruikt worden.
Dankwoord
Dank je wel voor jouw inbreng in het MTO 2022 en voor je aandacht. We hopen dat je met dit verslag een goed beeld hebt gekregen van wat er met alle inbreng in het MTO is gedaan. En dat je hiermee het vertrouwen hebt gekregen om (ook) aan het volgende Medewerkerstevredenheidsonderzoek mee te doen.
Mocht je dit willen, dan zijn de resultaten van het MTO 2022 op te halen via de afdeling HR.
Namens de leden van de projectgroep MTO 2022-2023:
Barbara Mud (projectleider)
Barbara van Sprew (manager Directiezaken)
Daniëlle Stemmer ((voormalig) manager Vastgoed & Facility management)
Fieneke Bouwer-Peters (communicatieadviseur)
Francisca Dekkers-Groeneveld (HR adviseur)
Jeannet Hennipman (namens de OR)
Willeke van Laar (kwaliteitsmanager)
Colofon
Ontwerp: Loep ontwerp, Arnhem